Smartphone en portefeuille mee? Check! Sleutels van je woning? Oeps, vergeten …

Vergeten is menselijk en zeker tijdens de drukke waan van de dag, kan het iedereen wel eens overkomen dat je je sleutels vergeet mee te nemen en je jezelf zo per ongeluk buitensluit. Eens voor een gesloten deur, bestaat de kans dat je een slotenmaker moet opbellen om je uit de nood te komen redden. Ook wanneer je sleutel gestolen, verloren of gebroken is, zit er vaak niets anders op dan een slotenmaker in te schakelen en daar komt dan natuurlijk ook een factuur bij kijken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat veel brandverzekeringen deze kosten deels of volledig dekken.

Erkende slotenmaker

Heel wat woningverzekeringen omvatten dienstverlening voor de tussenkomst van een slotenmaker. Om hier beroep op te doen is het belangrijk om onmiddellijk je verzekeringsmakelaar te contacteren zodat hij een slotenmaker kan sturen die door hem erkend is. Onder deze dienst valt enerzijds het contacteren en sturen van een slotenmaker en anderzijds de kosten van de verplaatsing en tussenkomst van de slotenmaker. Zo is de kans dus groot dat je een deel van de kosten kan recupereren.

Check de voorwaarden

Heb je jezelf nog nooit buitengesloten? Goed zo, maar dan is het nu misschien wel het ideale moment om de voorwaarden van je brandverzekering te checken. Sommige polissen dekken enkel de kosten van de slotenmaker, maar niet van het vervangen van het slot.

Door bijvoorbeeld te kiezen voor de extra optie ‘woningbijstand’ of ‘bijstand aan huis’ in je woonpolis, kunnen de kosten van de slotenmaker én van het nieuwe slot wel terugbetaald worden.

Sleutels gestolen of verloren

Als je sleutels gestolen zijn, wil je uiteraard dat de sloten van je huis zo snel mogelijk vervangen worden. Ook die kosten kan je vaak via je brandverzekering terugkrijgen. Belangrijk hierbij, is wel dat je dan ook aangifte doet van diefstal. Het liefste doe je dat met getuigen of duidelijke bewijzen.

Ook wanneer je je sleutels verliest, is het slim om je sloten te laten vervangen. Je weet nooit zeker of het over louter verlies of opgezette diefstal gaat.

Zorg voor een plan B

Wil je voorkomen dat je jezelf of je andere gezinsleden buitensluit? Leg dan een extra sleutel bij de buren, bij een familielid of vrienden die in de buurt wonen. Op die manier ben je altijd gered en hoeft er geen slotenmaker in actie te schieten. Een tweede tip om dergelijke situaties te voorkomen, kan zijn om dicht bij je voordeur een plaatsje te voorzien waar je je sleutels steeds opbergt, binnenhuis uiteraard. Op die manier wordt je er vaker aan herinnert dat je bij het verlaten van je huis, je sleutels moet meenemen.

Contacteer ons om te checken of de kosten voor een slotenmaker gedekt zijn binnen jouw verzekering en als je meer wilt weten over onze woningverzekeringen.

Terug naar overzicht