Als zwakke weggebruiker ben je, zoals de term doet vermoeden, een zwakke schakel in het verkeer. Verplaats je jezelf met de fiets? Te voet? Met een step of via een gemotoriseerde rolstoel? Dan voldoe je aan de criteria om als zwakke weggebruiker door het leven te gaan. Aangezien je in vele gevallen niet kan opboksen tegen de kracht van een motorvoertuig, rijst de vraag “Ben ik verzekerd als ik zonder auto de baan op ga?” Wel… ja, maar…

Wat is een zwakke weggebruiker?

In principe kan je een zwakke weggebruiker omschrijven als een persoon die voor zijn/haar verplaatsing geen motorvoertuig gebruikt. Vergis je niet, ook een passagier van een motorvoertuig is een zwakke weggebruiker, aangezien hij of zij geen controle heeft over het vervoermiddel en zich zodus in een onderdanige positie bevindt.

Slachtoffer van een ongeluk

In het geval dat je als zwakke weggebruiker betrokken raakt in een ongeluk, waarbij je zelf niet in de fout bent, heb je recht op een vergoeding. No matter of je een voetganger of fietser bent, de autoverzekering van de betrokkene dient jouw schadelijke en materiële schade te dekken. Maar let op! In het geval dat de autobestuurder geen autoverzekering bezit (ondanks deze weldegelijk verplicht is), kan je beroep doen op een rechtsbijstandsverzekering. Aanvullend en niet verplicht, maar énorm nuttig om jouw kostenplaatje zo laag mogelijk te houden. Naast het financiële gebeuren, helpt deze verzekering jouw rechten en belangen te behartigen. Waardoor je meteen een pak sterker in je schoenen staat.

Veroorzaker van een ongeluk

Natuurlijk is ook de andere kant van het verhaal mogelijk… wanneer jij in de fout bent bij een ongeluk. Normaliter word je als zwakke weggebruiker ALTIJD vergoed bij een ongeluk, of je nu de veroorzaker bent of niet. Maar… indien jij als zwakke weggebruiker in overtreding bent, wordt enkel jouw lichamelijke schade (én kledij) vergoed. Met andere woorden: de materiële schade (aan bijvoorbeeld je fiets) wordt enkel vergoed indien de bestuurder van het voertuig aansprakelijk is. Daarnaast kan de zwakke weggebruiker nog steeds aansprakelijk gesteld worden voor de schade aan de betrokken bestuurder en/of zijn motorvoertuig. Een must-have verzekering bij eigen overtredingen (of die van je huisdier) is de familiale verzekering. Deze staat namelijk garant voor alle financiële kosten van jou als zwakke weggebruiker. Beter dan geld uit eigen portemonnee te moeten ophoesten, toch?

Terug naar overzicht